Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κουνάβι (Φέρετ) - Οδηγός φροντίδας

Το κουνάβι είναι ένα μικρό
θηλαστικό που υπολογίζεται ότι εξημερώθηκε πριν τουλάχιστον 2500 χρόνια. Το φέρετ είναι έξυπνο και χαριτωμένο γι' αυτό έγινε γρήγορα ένα αγαπητό κατοικίδιο. Ωστόσο, κυρίως παλαιότερα, εκτρεφόταν για το κυνήγι κουνελιού. Ζυγίζει 0,5-2 κιλά (τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά). Τα ενήλικα έχουν μήκος περίπου 50 εκατοστά, εκ των οποίων 12-15 εκατοστά ουρά. Έχουν πυκνή γούνα και χρώμα καφέ, λευκό, μαύρο ή ανάμικτο.
Σεξουαλικά ώριμο γίνεται σε ηλικία 6-7 μηνών και το θηλυκό μπορεί να κάνει 2-3 γέννες το χρόνο από 3-7 μικρά την κάθε φορά. 
Τα κουνάβια είναι κοινωνικά ζώα και ζουν ευτυχισμένα σε ομάδες. Κοιμούνται τα 2/3 της μέρας (~16 ώρες) αλλά γίνονται πολύ δραστήρια τις ώρες που χαμηλώνει ο φωτισμός (αυγή και δειλινό). Όταν ένα φέρετ ενθουσιάζεται αρχίζει μια σειρά από χορευτικές φυγούρες για να προσκαλέσει σε παιχνίδι τα υπόλοιπα κουνάβια ή τον άνθρωπο. Το κουνάβι είναι ένα αρκετά "ομιλητικό" ζώο, αφού βγάζει κραυγές όταν χαίρεται, όταν φοβάται ή όταν ξαφνιάζεται, διαφορετικούς σε κάθε περίπτωση. Συμβιώνουν πολύ καλά με τον άνθρωπο και με άλλα κατοικίδια όπως τον σκύλο και τη γάτα. Ωστόσο, αποφύγετε να τοποθετήσετε στο χώρο του ερπετά, πουλιά ή τρωκτικά γιατί θα αποτελέσουν ένα ευχάριστο γεύμα για το κουνάβι σας. Όπως όλα τα κατοικίδια ζώα, έτσι κι αυτό, χρειάζεται φροντίδα για να καλυφθούν οι βασικές του ανάγκες.

ΚΛΟΥΒΙ
Το κλουβί για το κουνάβι πρέπει να είναι ασφαλές και ευρύχωρο. Τα φέρετ χρειάζονται αρκετό χώρο για παιχνίδι, οπότε ένα μικρό κλουβί θα τα απονθαρρύνει, γι' αυτό αποφύγετε κλουβιά για κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, κρικητούς (χάμστερ). Απ' την άλλη, είναι αχρείαστο και επικίνδυνο να ζει 24 ώρες το 24ώρο ελεύθερο στο σπίτι γιατί εύκολα μπορεί να το σκάσει ή να τραυματιστεί σε διάφορα αντικείμενα του σπιτιού. Το κουνάβι δεν μπορεί να ζήσει μόνο του χωρίς την ανθρώπινη φροντίδα οπότε στην περίπτωση που το σκάσει, πιθανότατα να πεθάνει. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά κλουβιά για κουνάβια τα οποία αποτελούνται από πολλούς ορόφους, ιδανικά για τις ανάγκες του ζώου. Ωστόσο, αν αυτά τα κλουβιά δεν είναι διαθέσημα στην πόλη που ζείτε, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να παραγγείλετε ή μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας. Φροντίστε να ασφαλίζει καλά γιατί τα φέρετ είναι πολύ έξυπνα ζώα και μπορούν εύκολα να ανοίξουν το κλουβί και να το σκάσουν. Προτιμήστε ένα μεταλλικό σύρτη που θα ασφαλίζει (με κλειδαριά κατά προτίμηση). Το πάτωμα του κλουβιού (σε όλους τους ορόφους) δεν πρέπει να είναι το μεταλλικό σύρμα που χρησιμοποιείται σε διαφορα άλλα κλουβιά γιατί δημιουργούνται προβλήματα στα άκρα του ζώου, ενώ μπορεί να τραυματιστεί αν μπλεκτεί μέσα στις τρύπες του. Προτιμήστε το πλαστικό πάτωμα σε όλους τους ορόφους, σκάλες κτλ του κλουβιού. Φροντίστε έτσι ώστε το κλουβί να μην έχει υλικά που προεξέχουν ή αιχμηρά αντικείμενα γιατί το κουνάβι θα τραυματιστεί ιδίως την ώρα του παιχνιδιού που γίνεται πολύ δραστήριο. 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Το κλουβί πρέπει να έχει πολλούς ορόφους που θα συνδέονται μεταξύ τους με σκάλες για να

ενθαρρύνεται το ζώο να μετακινείται και να γυμνάζεται. Το δοχείο φαγητόυ πρέπει να είναι αβαθές και βαρύ για να μην αναποδογυρίζεται εύκολα ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά δοχεία που συνδέονται στα τοιχώματα του κλουβιού. Προτιμήστε ποτίστρα με πιπίλα για να διατηρείται στεγνό και το ζώο και το κλουβί. Κάθε κλουβί πρέπει να έχει αμμοδόχο, αφού το κουνάβι εκπαιδεύεται εύκολα να τη χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του. Υπάρχει ειδικό χαλίκι που χρησιμοποιείται για την αμμοδόχο των φέρετ. Αναμίξτε το με μικρή ποσότητα αναποφλοίωτου μακρύκοκκου ρυζιού γιατί βοηθά τη γούνα του φέρετ να παραμένει καθαρή όταν χρησιμοποιεί την τουαλέτα του. Αποφύγετε το πριονίδι ή υλικά σε μορφή σκόνης γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αναπνευστικά προβλήματα στο ζώο. Τοποθετήστε τούνελ και διάφορα παιχνίδια (ειδικά για φέρετ) που θα χρησιμοποιεί για να κρύβεται και να παίζει. Το κλουβί πρέπει να διαθέτει χώρο ανάπαυσης, ο οποίος συνήθως είναι μια αιώρα. Στο εμπόριο υπάρχουν διαφόρων ειδών αιώρες και κρεβατάκια για τα φέρετ. Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει στο κλουβί σας.



ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το κουνάβι είναι σαρκοφάγο ζώο και στη φύση τρέφεται με μικρά θηράματα. Αρκετός κόσμος πιστεύει πως τα κουνάβια ανήκουν στην κατηγορία των τρωκτικών κάτι που δεν ισχύει γιατί τα φέρετ ανήκουν στην οικογένεια των μουστελίδων και τρέφονται με τα τρωκτικά. Τα κουνάβια έχουν μικρό πεπτικό σύστημα και γρήγορο μεταβολισμό γι' αυτό πρέπει η διατροφή τους να είναι η κατάλλη και να τρώνε κάθε 3-4 ώρες. Φροντίστε λοιπόν, το φέρετ σας να έχει πάντα στην διάθεση του φαγητό και βεβαιωθείτε ότι η τροφή του είναι κατάλληλη για κουνάβια (υπάρχει στο εμπόριο). Αποφύγετε τα φρούτα και τα λαχανικά γιατί το φέρετ δε διαθέτει τυφλό έντερο και έτσι δεν μπορεί να πέψει τροφές φυτικής προέλευσης. 

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Το κουνάβι όπως ανάφερα και πιο πάνω, τρώει κάθε 3-4 ώρες οπότε πρέπει να γυμνάζεται για να μην αποθηκεύει λίπος που θα έχει ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία. Αν και κοιμάται αρκετές ώρες την ημέρα, δεν χάνει ευκαιρία για παιχνίδι τις ώρες που είναι ξύπνιο. Φροντίστε το κλουβί του να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να ενθαρρύνεται να παίζει. Τα πολυόροφα κλουβιά με τις σκάλες, τα τούνελ και διάφορα παιχνίδια με μπάλες βοηθούν το γουνωτό σας φίλο να γυμνάζεται.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τοποθετήστε το κλουβί σε ένα αρκετά δροσερό μέρος του σπιτιού αφού η ιδανική θερμοκρασία για το κουνάβι είναι 10-25 βαθμούς κελσίου. Αποφύγετε τις ψηλές θερμοκρασίες, την υψηλή υγρασία και τα ρεύματα αέρα γιατί μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο. Φροντίστε να μην τοποθετείτε το κλουβί κοντά σε παράθυρο που μπαίνει ήλιος γιατί θα αυξάνεται η θερμοκρασία. 

ΥΓΕΙΑ
Το κουνάβι ζει 7-10 χρόνια. Η σωστή φροντίδα και οι προληπτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο θα εξασφλίσουν υγεία και μακροβιότητα στο κατοικίδιο σας. Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας στα φέρετ σχετίζονται με το πάγκρεας, τα επινεφρίδια και το λεμφικό σύστημα. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσουν προβήματα με τα δόντια.  Ιογενή νοσήματα που προσβάλουν τα κουνάβια είναι η νόσος του Carre και η γρίπη, ενώ κάποιες φορές μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα από τριχοβεζοάρια στο έντερο (hairballs) όπως παρουσιάζουν και οι γάτες λόγω της αυτοπεριποίησης του τριχώματος τους. Το κουνάβι πρέπει να επισκέπτεται τον κτηνίατρο 1-2 φορές τον χρόνο και να μην παραλείπονται ο εμβολιασμος και οι αποπαρασιτώσεις του. Επίσης, η σωστή κλινική εξέταση θα προλάβει τυχόν προβλήματα υγείας ή θα εντοπιστούν σε αρχικά στάδια για να γίνει αποτελεσματική θεραπεία. 
Το κουνάβι πρέπει να στειρώνεται, ενώ σε χώρες που επιτρέπεται, μπορεόυν να υποβληθούν σε επέμβαση αφαίρεσης των πρωκτικών αδένων οι οποίοι ευθύνονται για την χαρακτηριστική μυρωδιά που αφήνουν στο χώρο τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 Οικιακά δηλητήρια για το κατοικίδιο σας

Διάφορα υλικά που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, είναι τοξικά για τα κατοικίδια. Τα ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με αυτά είτε τις ώρες που απουσιάζετε από το σπίτι, αν δεν τα έχετε σωστά αποθηκευμένα, είτε όταν είστε παρόν αλλά δεν γνωρίζετε ότι είναι δηλητήρια για το ζώο σας. Μερικά από αυτά αναφέρονται πιο κάτω. Αντιψυκτικά:  Περιέχουν μια ουσία, η οποία είναι τοξική για τα ζώα. Ωστόσο έχει γλυκιά και ελκυστική γεύση οπότε τα κατοικίδια την καταναλώνουν με μεγάλη ευχαρίστηση. Τα συμπτώματα της τοξίκωσης είναι διάρροια, έμετος, αδυναμία, μείωση συντονισμού των κινήσεων και συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας όπως αυξημένη δείψα και ούρηση. Πιο συχνά δηλητηριάζονται ζώα που ζούν σε συνεργεία αυτοκινήτων, μηχανοστάσια κτλ. Ζιζανιοκτόνα:  Τα ζώα μπορεί να καταναλώσουν φυτά τα οποία έχουν προσφάτως  ψεκαστεί με ζιζανιοκτόνα. Επίσης μπορεί να πιούν νερό που έχει μολυνθεί από ζιζανιοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί εκεί κοντά ή να παίζουν μέσα σε χόρτα που έχουν προηγουμένως ψεκαστεί. Τα συμπτώματ

Λεϊσμανίαση σκύλου - Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι; Είναι ένα θανατηφόρο νόσημα που  προκαλείται από το παράσιτο Leishmania infantum. Εμφανίζεται συχνότερα στους σκύλους, αλλά έχει εντοπιστεί και σε άγρια σαρκοφάγα, γάτες, μηρυκαστικά, τρωκτικά και στον άνθρωπο (νόσος Καλα-αζαρ). Η νόσος ενδημεί κυρίως σε χώρες της Μεσογείου και της Ν.Αμερικής.  Πώς μεταδίδεται; Κατεξοχήν τρόπος μετάδοσης της Λεϊσμανίασης είναι το  τσίμπημα από συγκεκριμένο είδος σκνίπας  με την προϋπόθεση ότι είναι μολυσμένη από το παράσιτο.   Μετάγγιση αίματος  από σκύλο που έχει Λεϊσμανίαση προς ένα υγιή σκύλο, μπορεί επίσης να μεταδώσει το νόσημα. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης, φαίνεται να είναι η  μόλυνση των εμβρύων μέσω του πλακούντα  κατά την κυοφορία, σε κάποιες φυλές σκύλων που μελετήθηκαν πρόσφατα στην Βραζιλία.  Τι γίνεται όταν το παράσιτο εισέλθει στον οργανισμό ενός υγιή σκύλου; Υπάρχουν 3 περιπτώσεις: Α) Ο οργανισμός θα απομονώσει και θα εξουδετερώσει το παράσιτο με αποτέλεσμα ο σκύλος να μη νοσήσει(σπάνια). Β) Το παράσιτο να παραμείνει στον οργαν