Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να αποκτήσω την καλύτερη σχέση με τον σκύλο μου;


Ο σκύλος για περισσότερα από 30.000 χρόνια είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου! Ο βασικότερος λόγος που συνυπάρχουμε αρμονικά τόσες χιλιάδες χρόνια, είναι ότι η φύση του σκύλου ταιριάζει με τη φύση του ανθρώπου. Ο σκύλος, όπως και ο άνθρωπος, είναι ον κοινωνικό και έχει την ανάγκη να ανήκει σε μία οικογένεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ισχυρός δεσμός που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας, να βασίζεται στα κοινά συναισθήματα που μπορούμε να νιώσουμε ο ένας για τον άλλον και στον αμοιβαίο σεβασμό.
Μια σωστή, όμως, σχέση βασίζεται σε κάποιες αρχές και σε ορισμένους κανόνες. Γι' αυτό πάντα πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στο σκύλο μας και να τον αφουγκραζόμαστε, ώστε να επιτύχουμε μια ευχάριστη συμβίωση.

Ορισμένες συμβουλές είναι οι εξής :


• Πάντα " ακούμε" το σκύλο μας.

Αν ο σκύλος μας δε νιώθει άνετα με ορισμένους ανθρώπους ή άλλα ζώα, οφείλουμε να το σεβαστούμε και δεν επιμένουμε να το αλλάξουμε. Πολλές φορές αυτή η συμπεριφορά μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε.

• Να μην ξεχνάμε να τον επιβραβεύουμε.

Πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι με τα συναισθήματά μας. Να μην του δείχνουμε μόνο το θυμό μας όταν είμαστε δυσαρεστημένοι μαζί του, αλλά και τον ενθουσιασμό μας όταν κάνει κάτι σωστό. Πρέπει να το γνωρίζει όταν είναι " καλό παιδί " και να τον επαινούμε γι' αυτό. Έτσι, το ενθαρρύνουμε να συνεχίσει τη σωστή συμπεριφορά.

•Να είμαστε συνεπείς.

Αν υπάρχουν κι άλλα μέλη στην οικογένεια που εμπλέκονται στην εκπαίδευση του σκύλου, πρέπει όλοι να ακολουθούν μια κοινή γραμμή. Ο σκύλος δεν πρόκειται να μάθει ποτέ αυτό που θέλουμε, αν δεν είμαστε αποφασιστικοί και σταθεροί στις εντολές που του δίνουμε.

• Να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η αλλαγή συμπεριφοράς απαιτεί χρόνο. Αν ο σκύλος μας ακολουθεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά για χρόνια και ξαφνικά αποφασίσουμε να την αλλάξουμε, πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή.

• Να μην υποτιμούμε τα οφέλη μιας υψηλής ποιότητας διατροφής.

Μια σωστή διατροφή τον επιβραβεύει, τον ευχαριστεί και τον διατηρεί υγιή. Έχοντας ο σκύλος μας καλύτερη διάθεση και περισσότερη ενέργεια, μπορεί πιο εύκολα να συνεργαστεί μαζί μας και να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του!

Κάθε σκύλος έχει τη δική του προσωπικότητα και χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Όλοι, όμως, έχουν ανάγκη από αγάπη και φροντίδα, ώστε να νιώσουν ισότιμα και γνήσια μέλη της οικογένειάς μας.
Πηγή www.peteat.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 Οικιακά δηλητήρια για το κατοικίδιο σας

Διάφορα υλικά που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, είναι τοξικά για τα κατοικίδια. Τα ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με αυτά είτε τις ώρες που απουσιάζετε από το σπίτι, αν δεν τα έχετε σωστά αποθηκευμένα, είτε όταν είστε παρόν αλλά δεν γνωρίζετε ότι είναι δηλητήρια για το ζώο σας. Μερικά από αυτά αναφέρονται πιο κάτω. Αντιψυκτικά:  Περιέχουν μια ουσία, η οποία είναι τοξική για τα ζώα. Ωστόσο έχει γλυκιά και ελκυστική γεύση οπότε τα κατοικίδια την καταναλώνουν με μεγάλη ευχαρίστηση. Τα συμπτώματα της τοξίκωσης είναι διάρροια, έμετος, αδυναμία, μείωση συντονισμού των κινήσεων και συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας όπως αυξημένη δείψα και ούρηση. Πιο συχνά δηλητηριάζονται ζώα που ζούν σε συνεργεία αυτοκινήτων, μηχανοστάσια κτλ. Ζιζανιοκτόνα:  Τα ζώα μπορεί να καταναλώσουν φυτά τα οποία έχουν προσφάτως  ψεκαστεί με ζιζανιοκτόνα. Επίσης μπορεί να πιούν νερό που έχει μολυνθεί από ζιζανιοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί εκεί κοντά ή να παίζουν μέσα σε χόρτα που έχουν προηγουμένως ψεκαστεί. Τα συμπτώματ

Λεϊσμανίαση σκύλου - Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι; Είναι ένα θανατηφόρο νόσημα που  προκαλείται από το παράσιτο Leishmania infantum. Εμφανίζεται συχνότερα στους σκύλους, αλλά έχει εντοπιστεί και σε άγρια σαρκοφάγα, γάτες, μηρυκαστικά, τρωκτικά και στον άνθρωπο (νόσος Καλα-αζαρ). Η νόσος ενδημεί κυρίως σε χώρες της Μεσογείου και της Ν.Αμερικής.  Πώς μεταδίδεται; Κατεξοχήν τρόπος μετάδοσης της Λεϊσμανίασης είναι το  τσίμπημα από συγκεκριμένο είδος σκνίπας  με την προϋπόθεση ότι είναι μολυσμένη από το παράσιτο.   Μετάγγιση αίματος  από σκύλο που έχει Λεϊσμανίαση προς ένα υγιή σκύλο, μπορεί επίσης να μεταδώσει το νόσημα. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης, φαίνεται να είναι η  μόλυνση των εμβρύων μέσω του πλακούντα  κατά την κυοφορία, σε κάποιες φυλές σκύλων που μελετήθηκαν πρόσφατα στην Βραζιλία.  Τι γίνεται όταν το παράσιτο εισέλθει στον οργανισμό ενός υγιή σκύλου; Υπάρχουν 3 περιπτώσεις: Α) Ο οργανισμός θα απομονώσει και θα εξουδετερώσει το παράσιτο με αποτέλεσμα ο σκύλος να μη νοσήσει(σπάνια). Β) Το παράσιτο να παραμείνει στον οργαν

Κουνάβι (Φέρετ) - Οδηγός φροντίδας

Το κουνάβι είναι ένα μικρό θηλαστικό που υπολογίζεται ότι εξημερώθηκε πριν τουλάχιστον 2500 χρόνια. Το φέρετ είναι έξυπνο και χαριτωμένο γι' αυτό έγινε γρήγορα ένα αγαπητό κατοικίδιο. Ωστόσο, κυρίως παλαιότερα, εκτρεφόταν για το κυνήγι κουνελιού. Ζυγίζει 0,5-2 κιλά (τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά). Τα ενήλικα έχουν μήκος περίπου 50 εκατοστά, εκ των οποίων 12-15 εκατοστά ουρά. Έχουν πυκνή γούνα και χρώμα καφέ, λευκό, μαύρο ή ανάμικτο. Σεξουαλικά ώριμο γίνεται σε ηλικία 6-7 μηνών και το θηλυκό μπορεί να κάνει 2-3 γέννες το χρόνο από 3-7 μικρά την κάθε φορά.  Τα κουνάβια είναι κοινωνικά ζώα και ζουν ευτυχισμένα σε ομάδες. Κοιμούνται τα 2/3 της μέρας (~16 ώρες) αλλά γίνονται πολύ δραστήρια τις ώρες που χαμηλώνει ο φωτισμός (αυγή και δειλινό). Όταν ένα φέρετ ενθουσιάζεται αρχίζει μια σειρά από χορευτικές φυγούρες για να προσκαλέσει σε παιχνίδι τα υπόλοιπα κουνάβια ή τον άνθρωπο. Το κουνάβι είναι ένα αρκετά "ομιλητικό" ζώο, αφού βγάζει κραυγές όταν χαίρ