Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να φροντίσω τον σκύλο μου που γερνάει (ή μεγαλώνει)

Τον κοιτάζω που κοιμάται και παρατηρώ μερικές καινούριες άσπρες τρίχες να ξεπροβάλλουν από τη μουσούδα του... Πότε πέρασαν τόσα χρόνια; Σαν χθες θυμάμαι που παίζαμε στην αγκαλιά μου και ίσα που χωρούσε στην παλάμη μου! 



Κάπως έτσι νιώθουμε όλοι όταν βλέπουμε τον πιο πιστό μας φίλο να γερνάει, είναι όμως μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Οι μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι απαιτούν περισσότερη και ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα υπάρξουν αλλαγές στην υγεία τους, στην ενέργειά τους, ακόμα και στην προσωπικότητά τους.Τα βασικότερα σημεία που πρέπει να προσέξουμε, έτσι ώστε να του προσφέρουμε μια καλή ποιότητα ζωής, είναι τα εξής :

1. ΔΙΑΤΡΟΦΗ

• Γεύματα χαμηλά σε θερμίδες και εύπεπτα. Η υψηλής ποιότητας εύπεπτη πρωτεϊνη βοηθά στην αντιμετώπιση των στομαχικών και εντερικών προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν λόγω ηλικίας. Επίσης, η μείωση των ημερήσιων θερμίδων θα βοηθήσει το σκύλο μας να μην πάρει βάρος. Μην ξεχνάμε ότι οι αντοχές του μειώνονται και δεν μπορεί να ασκηθεί όπως πριν.

• Γεύματα υψηλά σε λιπαρά οξέα. Έχει αποδειχθεί ότι τα λιπαρά οξέα βοηθούν τα σκυλιά με κινητικά προβλήματα λόγω αρθρίτιδας ή παθήσεων στις αρθρώσεις.

• Δίαιτα υψηλή σε αντιοξειδωτικά. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά βοηθούν στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας.

2. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ

• Πνευματικά παιχνίδια για να τον βοηθήσουμε να διατηρήσει την ευστροφία του.

• Παιχνίδια του τύπου " το κρύβω για να το βρεις ", ώστε να βρίσκεται σε εγρήγορση.

3. ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΚΥΛΙΑ

•Συνεχίζουμε κανονικά την κοινωνικοποίησή του, καθώς ο σκύλος είναι ένα ζώο που έχει μάθει να ζει σε αγέλη και πάντα θα αποζητά τη συναναστροφή με άλλα σκυλιά.

4. ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

• Η αλληλεπίδραση με τους " γονείς " του και όχι μόνο, είναι η πιο σημαντική και ουσιώδης, αφού αυτή του δίνει ιδιαίτερο νόημα και ενδιαφέρον στην καθημερινότητά του!

• Η επαφή με τους οικείους του ανθρώπους, του προσφέρει ηρεμία και αίσθηση ασφάλειας.
Πηγή: www.peteat.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 Οικιακά δηλητήρια για το κατοικίδιο σας

Διάφορα υλικά που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, είναι τοξικά για τα κατοικίδια. Τα ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με αυτά είτε τις ώρες που απουσιάζετε από το σπίτι, αν δεν τα έχετε σωστά αποθηκευμένα, είτε όταν είστε παρόν αλλά δεν γνωρίζετε ότι είναι δηλητήρια για το ζώο σας. Μερικά από αυτά αναφέρονται πιο κάτω. Αντιψυκτικά:  Περιέχουν μια ουσία, η οποία είναι τοξική για τα ζώα. Ωστόσο έχει γλυκιά και ελκυστική γεύση οπότε τα κατοικίδια την καταναλώνουν με μεγάλη ευχαρίστηση. Τα συμπτώματα της τοξίκωσης είναι διάρροια, έμετος, αδυναμία, μείωση συντονισμού των κινήσεων και συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας όπως αυξημένη δείψα και ούρηση. Πιο συχνά δηλητηριάζονται ζώα που ζούν σε συνεργεία αυτοκινήτων, μηχανοστάσια κτλ. Ζιζανιοκτόνα:  Τα ζώα μπορεί να καταναλώσουν φυτά τα οποία έχουν προσφάτως  ψεκαστεί με ζιζανιοκτόνα. Επίσης μπορεί να πιούν νερό που έχει μολυνθεί από ζιζανιοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί εκεί κοντά ή να παίζουν μέσα σε χόρτα που έχουν προηγουμένως ψεκαστεί. Τα συμπτώματ

Λεϊσμανίαση σκύλου - Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι; Είναι ένα θανατηφόρο νόσημα που  προκαλείται από το παράσιτο Leishmania infantum. Εμφανίζεται συχνότερα στους σκύλους, αλλά έχει εντοπιστεί και σε άγρια σαρκοφάγα, γάτες, μηρυκαστικά, τρωκτικά και στον άνθρωπο (νόσος Καλα-αζαρ). Η νόσος ενδημεί κυρίως σε χώρες της Μεσογείου και της Ν.Αμερικής.  Πώς μεταδίδεται; Κατεξοχήν τρόπος μετάδοσης της Λεϊσμανίασης είναι το  τσίμπημα από συγκεκριμένο είδος σκνίπας  με την προϋπόθεση ότι είναι μολυσμένη από το παράσιτο.   Μετάγγιση αίματος  από σκύλο που έχει Λεϊσμανίαση προς ένα υγιή σκύλο, μπορεί επίσης να μεταδώσει το νόσημα. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης, φαίνεται να είναι η  μόλυνση των εμβρύων μέσω του πλακούντα  κατά την κυοφορία, σε κάποιες φυλές σκύλων που μελετήθηκαν πρόσφατα στην Βραζιλία.  Τι γίνεται όταν το παράσιτο εισέλθει στον οργανισμό ενός υγιή σκύλου; Υπάρχουν 3 περιπτώσεις: Α) Ο οργανισμός θα απομονώσει και θα εξουδετερώσει το παράσιτο με αποτέλεσμα ο σκύλος να μη νοσήσει(σπάνια). Β) Το παράσιτο να παραμείνει στον οργαν

Κουνάβι (Φέρετ) - Οδηγός φροντίδας

Το κουνάβι είναι ένα μικρό θηλαστικό που υπολογίζεται ότι εξημερώθηκε πριν τουλάχιστον 2500 χρόνια. Το φέρετ είναι έξυπνο και χαριτωμένο γι' αυτό έγινε γρήγορα ένα αγαπητό κατοικίδιο. Ωστόσο, κυρίως παλαιότερα, εκτρεφόταν για το κυνήγι κουνελιού. Ζυγίζει 0,5-2 κιλά (τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά). Τα ενήλικα έχουν μήκος περίπου 50 εκατοστά, εκ των οποίων 12-15 εκατοστά ουρά. Έχουν πυκνή γούνα και χρώμα καφέ, λευκό, μαύρο ή ανάμικτο. Σεξουαλικά ώριμο γίνεται σε ηλικία 6-7 μηνών και το θηλυκό μπορεί να κάνει 2-3 γέννες το χρόνο από 3-7 μικρά την κάθε φορά.  Τα κουνάβια είναι κοινωνικά ζώα και ζουν ευτυχισμένα σε ομάδες. Κοιμούνται τα 2/3 της μέρας (~16 ώρες) αλλά γίνονται πολύ δραστήρια τις ώρες που χαμηλώνει ο φωτισμός (αυγή και δειλινό). Όταν ένα φέρετ ενθουσιάζεται αρχίζει μια σειρά από χορευτικές φυγούρες για να προσκαλέσει σε παιχνίδι τα υπόλοιπα κουνάβια ή τον άνθρωπο. Το κουνάβι είναι ένα αρκετά "ομιλητικό" ζώο, αφού βγάζει κραυγές όταν χαίρ