Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

9 ΜΥΘΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Γιατί να στειρώσουμε;
Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά αδέσποτα – γάτες και σκύλοι – στην Ελλάδα.
Και ο μόνος τρόπος που μπορέσουμε τελικά να ελέγξουμε τον πληθυσμό των αδέσποτων είναι οι στειρώσεις σε όλη τη χώρα!
Πολλά φιλοζωικά σωματεία έχουν πρόγραμμα στειρώσεων και αυτό έχει αρχίσει να έχει εμφανή αποτελέματα σε κάποιες περιοχές.
Μέχρι όμως να στειρώσουμε περισσότερο από το 50% του πληθυσμού των αδέσποτων δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης.
Αυτός είναι ο λόγος που ο ΣΠΑΖ εστιάζει στη στείρωση.
Αυτός είναι ο λόγος που ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να στειρώσουν τα αδέσποτα της γειτονιάς τους.
Αυτός είναι ο λόγος που συνεργαζόμαστε με 6 κτηνιάτρους, που εργαζόμαστε σκληρά να συγκεντρώσουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε τους κτηνίατρους.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε καταφύγιο, για να μπορούμε να εστιάσουμε στις στειρώσεις.
Έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη ότι η στείρωση είναι Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να μειωθούν τα αδέσποτα.
Έχει αποδειχθεί ότι το να τα πιάσει κάποιος και να σκοτώσει δεν ωφελεί γιατί θα έρθουν άλλα αδέσποτα στη περιοχή και θα συνεχίσουν να αναπαράγονται και σύντομα θα είναι περισσσότερα τα ζώα από πριν. Αν έχετε αμφιβολίες για τα οφέλη της στείρωσης συνεχίστε να διαβάζετε.
ΜΥΘΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
Είναι καλύτερα για ένα θηλυκό να γεννήσει μία φορά.
Λάθος.
Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.
ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ – ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ;
Τα αστείρωτα ζώα ζουν περισσότερο και πιο ευτυχισμένα γιατί έχουν τις φυσικές τους ορμές.
Λάθος.
Τα στειρωμένα ζώα ζουν περισσότερο είναι πιο ευτυχισμένα και έχουν καλύτερη υγεία. Το τρίχωμά τους λάμπει, δεν ψεκάζουν, αποφεύγουν προβληματικές εγκυμοσύνες και μένουν σπίτι μακριά από επικίνδυνες καταστάσεις.
Είναι πιο ήρεμα και πιο ικανοποιημένα.
Όταν το ζώο δεν αναζητά να ζευγαρώσει δεν έχει εκνευρισμό.
Γάτες και σκύλοι παθαίνουν συναισθηματική κρίση όταν στειρώνονται γιατί στερούνται τη δυνατότητα να έχουν απογόνους.
Λάθος.
Οι γάτες και οι σκύλοι δεν έχουν σεξουαλική ταυτότητα όπως οι άνθρωποι.
Δεν βλέπουν το σεξ ρομαντικά σαν αγάπη.
Δεν έχουν σεξουαλικό εγωισμό.
Το σεξ είναι τελείως ενστικτώδης ορμή που τα εξαγριώνει και τους διαταράσσει την ηρεμία.
Ένα στειρωμένο ζώογάτα ή σκύλοςλιγότερο δεν κάνει διαφορά.
ΤΙ;
Μία θηλυκή γάτα και οι απόγονοί της σε 7 χρόνια γεννούν 420.000 γατάκια.
Και μία θηλυκή σκύλα και οι απόγονοί της σε 6 χρόνια γεννούν 67.000 σκυλάκια!!!!
Κάθε στειρωμένο ζώο κάνει ΜΕΓΑΛΗ διαφορά.
Στειρωμένοι σκύλοι και γάτες έχουν προβλήματα υγείας.
Λάθος.
Τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας.
Τα αρσενικά αποφεύγουν τον καρκίνο (ένας αστείρωτος αρσενικός με έναν μόνο όρχι έχει πολλές πιθανότητες να πάθει καρκίνο) και τα θηλυκά αποφεύγουν τον καρκίνο στους μαστούς.
Τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, είναι λιγότερο πιθανό να ψεκάζουν, να περιφέρονται και να τσακώνονται, να το σκάνε απότο σπίτι.
Φαίνονται πιο υγιή, συμπεριφέρονται καλύτερα και είναι πιο εύκολη η συγκατοίκηση με τον άνθρωπο.
Η στείρωση είναι σκληρή.
Γιατί;
H στείρωση είναι ένα λογικό μέτρο για τη πρόληψη ανεπιθύμητων γεννήσεων, για να είναι ένα ζώο υγειές, να σταματήσει η εγκατάλειψη, η δηλητηρίαση κιο θάνατος χιλιάδων σκύλων και γάτων. Αυτό που είναι σκληρό είναι ο θάνατος τόσων ζώων επειδή γεννήθηκαν πολλά.
Η στείρωση κάνει το ζώο υπέρβαρο και τεμπέλικο.
Λάθος.
Κάθε κατοικίδιο μπορεί να είναι υπέρβαρο και τεμπέλικο αλλά δεν το προκαλεί η στείρωση. Τα κατοικίδια πρέπει να τρώνε τη ποσότητα του φαγητού που χρειάζονται για να διατηρήσουν το σωστό βάρος που πολλές φορές εξαρτάται και από το πόσο ασκούνται. Και αφού τα ζώα έχουν πιό ήρεμη συμπεριφορά όταν στειρώνονται ισως να μη χρειάζονται τόση τροφή όσο τα όχι στειρωμένα. Εσείς πρέπει να ελέγχετε τη διατροφή τους.
Η στείρωση κάνει το ζώο λιγότερο προστατευτικό.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ
Το κατοικίδιο σας θα μείνει σπίτι, θα δεθεί με τα μέλη της οικογένειας θα είναι περισσότερο προστατευτικό γιατί δεν θα αποσπάται η προσοχή του από ανεξέλεγκτες σεξουαλικές ορμές.
Δεν είναι φυσικό να στειρώνουμε τα ζώα.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Εντάξει θα το παραδεχτούμε – έχετε δίκιο. Αλλά αφού εξημερώσαμε τις γάτες και τους σκύλους και τα βάλαμε στα σπίτια μας, έχουμε σίγουρα αλλάξει το «φυσικό» τρόπο ζωής τους. Είναι φυσικό να αναπαράγουμε ζώα με ειδικά χαρακτηριστικά για να ικανοποιηθούμε εμείς;
Είναι φυσικό ένας σκύλος να ζει δεμένος όλη του τη ζωή; ‘Η σε ένα μπαλκόνι;
Να εγκαταλείπεται στο δρόμο;
Να έχουμε χιλιάδες πεινασμένα και άρρωστα γατιά και σκυλιά στο δρόμο;
Να δηλητηριάζουμε ζώα για να τα ξεφορτωθούμε;
Να πετάμε νεογέννητα στη θάλασσα, στα σκουπίδια ή να τα θάβουμε ζωντανά; Να απαγχονίζουμε ή να πυροβολούμε ζώα;
Πολλά από αυτά που κάνουμε στους σκύλους και στις γάτες δεν είναι φυσικά. Τουλάχιστον η στείρωση γίνεται για την υγεία και την ευζωία του ζώου και του ανθρώπου.
Ελπίζουμε να σας πείσαμε ότι η στείρωση είναι απολύτως απαραίτητη ωστε να μπορέσει η Ελλάδα να έχει τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Οπότε ας περάσουμε στην επόμενη ερώτηση.
Πότε πρέπει να στειρώνεται ένα ζώο;
Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας, ή έναν συνεργαζόμενο με τον ΣΠΑΖ κτηνίατρο πότε είναι η σωστή στιγμή να στειρώσετε το κατοικίδιο σας.
Για τα θηλυκά σημαίνει η αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών. Αν δεν αφαιρεθούν οι ωοθήκες η σκύλα εξακολουθεί να έχει περίοδο και να ζευγαρώνει παρ’όλο που δεν συλλάμβάνει. Ακόμα είναι ευάλωτη στο καρκίνο των μαστών. Η τομή γίνεται συνήθως στη μέση της περιοχής της κοιλιάς αλλά μπορεί να γίνει και στο πλάι. Απαιτούνται ράμματα. Κάποια απορροφόνται άλλα χρειάζεται να αφαιρεθούν 10 μερές μετά το χειρουργείο.Το ζώο θα χρειαστεί και αντιβίωση. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνίατρου.
Στα αρσενικά γίνεται μία τομή και αφαιρούνται οι 2 όρχεις. Ράμματα απαιτούνται στους σκύλους αλλά όχι στους γάτους. Ο κτηνίατρος βάζει αντιβίωση μέσα στον άδειο σάκκο. Ίσως χρειαστεί αντιβίωση και από το στόμα. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνίατρου.
Τα ζώα πρέπει να είναι νηστικά για τουλάχιστον 12 ώρες πριν το χειρουργείο.
Και οι δύο εγχειρήσεις προκαλούν ελάχιστη δυσφορία.
Σας συνιστούμε να συζητήσετε το θέμα με τον κτηνίατρο σας για να ξέρετε τι να περιμένετε.


Πηγή: ΣΠΑΖ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 Οικιακά δηλητήρια για το κατοικίδιο σας

Διάφορα υλικά που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, είναι τοξικά για τα κατοικίδια. Τα ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με αυτά είτε τις ώρες που απουσιάζετε από το σπίτι, αν δεν τα έχετε σωστά αποθηκευμένα, είτε όταν είστε παρόν αλλά δεν γνωρίζετε ότι είναι δηλητήρια για το ζώο σας. Μερικά από αυτά αναφέρονται πιο κάτω. Αντιψυκτικά:  Περιέχουν μια ουσία, η οποία είναι τοξική για τα ζώα. Ωστόσο έχει γλυκιά και ελκυστική γεύση οπότε τα κατοικίδια την καταναλώνουν με μεγάλη ευχαρίστηση. Τα συμπτώματα της τοξίκωσης είναι διάρροια, έμετος, αδυναμία, μείωση συντονισμού των κινήσεων και συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας όπως αυξημένη δείψα και ούρηση. Πιο συχνά δηλητηριάζονται ζώα που ζούν σε συνεργεία αυτοκινήτων, μηχανοστάσια κτλ. Ζιζανιοκτόνα:  Τα ζώα μπορεί να καταναλώσουν φυτά τα οποία έχουν προσφάτως  ψεκαστεί με ζιζανιοκτόνα. Επίσης μπορεί να πιούν νερό που έχει μολυνθεί από ζιζανιοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί εκεί κοντά ή να παίζουν μέσα σε χόρτα που έχουν προηγουμένως ψεκαστεί. Τα συμπτώματ

Λεϊσμανίαση σκύλου - Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι; Είναι ένα θανατηφόρο νόσημα που  προκαλείται από το παράσιτο Leishmania infantum. Εμφανίζεται συχνότερα στους σκύλους, αλλά έχει εντοπιστεί και σε άγρια σαρκοφάγα, γάτες, μηρυκαστικά, τρωκτικά και στον άνθρωπο (νόσος Καλα-αζαρ). Η νόσος ενδημεί κυρίως σε χώρες της Μεσογείου και της Ν.Αμερικής.  Πώς μεταδίδεται; Κατεξοχήν τρόπος μετάδοσης της Λεϊσμανίασης είναι το  τσίμπημα από συγκεκριμένο είδος σκνίπας  με την προϋπόθεση ότι είναι μολυσμένη από το παράσιτο.   Μετάγγιση αίματος  από σκύλο που έχει Λεϊσμανίαση προς ένα υγιή σκύλο, μπορεί επίσης να μεταδώσει το νόσημα. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης, φαίνεται να είναι η  μόλυνση των εμβρύων μέσω του πλακούντα  κατά την κυοφορία, σε κάποιες φυλές σκύλων που μελετήθηκαν πρόσφατα στην Βραζιλία.  Τι γίνεται όταν το παράσιτο εισέλθει στον οργανισμό ενός υγιή σκύλου; Υπάρχουν 3 περιπτώσεις: Α) Ο οργανισμός θα απομονώσει και θα εξουδετερώσει το παράσιτο με αποτέλεσμα ο σκύλος να μη νοσήσει(σπάνια). Β) Το παράσιτο να παραμείνει στον οργαν

Κουνάβι (Φέρετ) - Οδηγός φροντίδας

Το κουνάβι είναι ένα μικρό θηλαστικό που υπολογίζεται ότι εξημερώθηκε πριν τουλάχιστον 2500 χρόνια. Το φέρετ είναι έξυπνο και χαριτωμένο γι' αυτό έγινε γρήγορα ένα αγαπητό κατοικίδιο. Ωστόσο, κυρίως παλαιότερα, εκτρεφόταν για το κυνήγι κουνελιού. Ζυγίζει 0,5-2 κιλά (τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά). Τα ενήλικα έχουν μήκος περίπου 50 εκατοστά, εκ των οποίων 12-15 εκατοστά ουρά. Έχουν πυκνή γούνα και χρώμα καφέ, λευκό, μαύρο ή ανάμικτο. Σεξουαλικά ώριμο γίνεται σε ηλικία 6-7 μηνών και το θηλυκό μπορεί να κάνει 2-3 γέννες το χρόνο από 3-7 μικρά την κάθε φορά.  Τα κουνάβια είναι κοινωνικά ζώα και ζουν ευτυχισμένα σε ομάδες. Κοιμούνται τα 2/3 της μέρας (~16 ώρες) αλλά γίνονται πολύ δραστήρια τις ώρες που χαμηλώνει ο φωτισμός (αυγή και δειλινό). Όταν ένα φέρετ ενθουσιάζεται αρχίζει μια σειρά από χορευτικές φυγούρες για να προσκαλέσει σε παιχνίδι τα υπόλοιπα κουνάβια ή τον άνθρωπο. Το κουνάβι είναι ένα αρκετά "ομιλητικό" ζώο, αφού βγάζει κραυγές όταν χαίρ