Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ!

Τα Do's and Don'ts του Χειμώνα για τους Μικρούς μας Φίλους

Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία των κατοικίδιων μας αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι και οι χαμηλές θερμοκρασίες ενέχουν εξίσου σοβαρούς κινδύνους; Καθώς πλησιάζει ο φετινός χειμώνας ας δούμε μαζί ποιες θα πρέπει να είναι οι προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρουμε ώστε οι μικροί μας φίλοι να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Φυσικά, δεν είναι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας οι διακυμάνσεις τις θερμοκρασίες οι ίδιες και ο χειμώνας το ίδιο βαρύς. Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν όσοι κατοικούν στις πιο βόρειες περιοχές της χώρας και κυρίως όσοι βρίσκονται εκτός αστικών κέντρων. Υπάρχουν όμως κάποια μέτρα προφύλαξης που ισχύουν για όλους.</div>
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσει ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου είναι ο ετήσιος έλεγχος της υγείας του. Θα πρέπει, λοιπόν, πριν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν, να επισκεφτεί τον κτηνίατρο του και να ελεγχθεί η γενικότερη υγεία του σκύλου ή της γάτας του. Έτσι μπορούν να ανιχνευθούν τυχόν ασθένειες ή αδυναμίες που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στις χαμηλές θερμοκρασίες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα ώστε να θωρακιστεί ο οργανισμός του.
Στη συνέχεια θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα «όρια» του κατοικίδιου σας. Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα έχουν διαφορετικά επίπεδα ανοχής στο κρύο ανάλογα με το μέγεθος τους, τη ράτσα, το τρίχωμα, το σωματικό λίπος, την ηλικία ή ακόμα και τις συνήθειες τους . Έτσι ηλικιωμένα κατοικίδια ή όσα έχουν αρθριτικά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα στις βόλτες τους στο χιόνι ή τη βροχή και ίσως θα πρέπει να προσαρμόσετε τη διάρκεια της βόλτας τους και να προσέχετε το έδαφος στο οποίο κινείστε (αν γλιστράει, είναι καλυμμένο με πάγο ή χιόνι κλπ). Σκύλοι με πιο κοντό τρίχωμα ή πιο μικροί και αδύναμοι τείνουν να κρυώνουν πιο εύκολα. Ζώα με διαβήτη, καρδιακές ασθένειες και ασθένειες των νεφρών ή ορμονικές διαταραχές δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους και προσαρμόζονται πιο δύσκολα σε πιο ακραίες θερμοκρασίες.&nbsp; Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για να καθορίσετε τις ιδιαιτερότητες του μικρού σας φίλου.
Δοκιμάστε να δώσετε την ευκαιρία στο σκύλο ή τη γάτα σας να επιλέξει μόνο του το σημείο του σπιτιού που θα κοιμάται ή θα ξεκουράζεται. Έτσι θα μπορεί να διαλέξει αν θα κοιμάται σε πιο ζεστά ή πιο δροσερά σημεία ανάλογα με το τι επιθυμεί το ίδιο. Καλό θα ήταν να παραμένουν μέσα στο σπίτι για όσο διαρκούν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Παρ’ όλο που υπάρχει η πεποίθηση πως οι σκύλοι και οι γάτες είναι πιο ανεκτικοί από τους ανθρώπους στις θερμοκρασίες λόγω του τριχώματος τους, κινδυνεύουν το ίδιο από υποθερμία και κρυοπαγήματα. Φυσικά κάποιες ράτσες που είναι μεγαλωμένες για πιο κρύα κλίματα όπως τα Huskies είναι πολύ πιο ανεκτικά αλλά και πάλι θα πρέπει να περιορίζεται ο χρόνος που παραμένουν έξω.&nbsp; Αν ο σκύλος σας τρέμει, μοιάζει ανυπόμονος, βραδύνει το βάδισμα του ή σταματά να περπατά, φαίνεται αδύναμος ή αρχίζει να ψάχνει κάποιο ζεστό μέρος για να προστατευτεί τότε εμφανίζει σημάδια υποθερμίας και καλό θα ήταν να επιστρέψετε άμεσα στο σπίτι. Τα κρυοπαγήματα είναι δύσκολο να ανιχνευθούν καθώς εμφανίζουν τα σημάδια τους μερικές μέρες αργότερα οπότε καλό θα ήταν αν υποψιάζεστε υποθερμία ή κρυοπαγήματα να συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας!
Ελέγξτε τα σημεία του σπιτιού όπου λειτουργούν θερμαντικές συσκευές, τζάκι ή σόμπα. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες και οι σκύλοι λατρεύουν τη ζέστη το χειμώνα και τείνουν να πλησιάζουν στις πηγές της θερμότητας με κίνδυνο να πάρει φωτιά η γούνα τους ή να πάθουν εγκαύματα. Φροντίστε λοιπόν οι εστίες φωτιάς να έχουν τα κατάλληλα εμπόδια (σχάρες) ώστε να μην μπορούν να πλησιάσουν πολύ. Και πάντα να προσέχετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι ώστε να προστατεύετε και την οικογένεια σας αλλά και τα κατοικίδια σας από δηλητηρίαση. Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν την τάση να παρατηρούν τη φωτιά από πολύ κοντά και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να λιποθυμούν όταν αυτή τους η συνήθεια γίνεται παρατεταμένα.
Θα πρέπει να ελέγχετε τις πατούσες του σκύλου σας τακτικά για σημάδια τραυματισμού από το κρύο, ειδικά στις περιοχές με χιόνι και πάγο, όπως τις σκιασμένες πατούσες ή την αιμορραγία. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα σημεία με πάγο ή χιόνι και αν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές να προστατέψετε τις πατούσες του σκύλου σας με τα ειδικά παπουτσάκια. Αν ο σκύλος σας είναι μικρόσωμος ή με κοντό τρίχωμα προσπαθήστε να τον εξοικειώσετε με τα ειδικά ρουχαλάκια και τα αδιάβροχα που θα τον προστατέψουν από το κρύο και τη βροχή.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ζεστός κινητήρας του αυτοκινήτου είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις γάτες που βγαίνουν εκτός σπιτιού αλλά μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα! Προσπαθήστε να δημιουργήσετε θόρυβο κάθε φορά που ξεκινάτε με το αυτοκίνητο σας ώστε να αναγκάσετε τους μικρούς λαθρεπιβάτες να αποβιβαστούν πριν ξεκινήσετε.
Και ενώ όλοι γνωρίζουμε τον κίνδυνο θερμοπληξίας από τη παραμονή του σκύλου ή της γάτας στο αυτοκίνητο κατά τις εποχές με υψηλές θερμοκρασίες πολύ από εμάς δεν γνωρίζουμε πως κινδυνεύουν από κρυοπαγήματα και άλλες βλάβες της υγείας τους από την παραμονή στο αυτοκίνητο κατά το χειμώνα. Το αυτοκίνητο στις χαμηλές θερμοκρασίες τείνει να κρυώνει πάρα πολύ γρήγορα και γίνεται σαν ψυγείο με κίνδυνο να παγώσει το κατοικίδιο σας οπότε καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να περιορίσετε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο στα απολύτως απαραίτητα ειδικά αν ο μικρός σας φίλος είναι πολύ νεαρός σε ηλικία, ηλικιωμένος ή πολύ αδύνατος.
Ακόμα και αν ο σκύλος ή η γάτα σας είναι συνηθισμένοι να κυκλοφορούν ή να μένουν έξω από το σπίτι φροντίστε κατά τη διάρκεια του χειμώνα να τους παρέχετε ασφαλές και ζεστό καταφύγιο. Δημιουργήστε λοιπόν ένα χώρο που θα τα προστατεύει από την βροχή, τον αέρα, την υγρασία και το χιόνι ώστε να μπορούν να καταφύγουν εκεί χωρίς να κινδυνεύουν. Ιδιαίτερα σε περιοχές που λόγω θερμοκρασίας αναπτύσσεται πάγος φροντίστε ώστε να έχουν πάντα φρέσκο νερό&nbsp; και χρησιμοποιείστε ειδικά δοχεία που κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία του και δεν επιτρέπουν να παγώνει.
Προετοιμαστείτε για περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων έχοντας προμήθειες ιατρικές και φαγητού.Φροντίστε τη διατροφή του κατοικίδιου σας ώστε να διατηρείται υγιές και με το σωστό σωματικό βάρος. Το υπερβάλλον βάρος αντί να προστατεύει το κατοικίδιο σας από το κρύο του προσθέτει προβλήματα υγείας που το καθιστούν ευάλωτο σε αυτό. Στην περίπτωση όμως που ο σκύλος ή η γάτα σας ζει εκτός σπιτιού το χειμώνα θα πρέπει να τρέφεται με περισσότερες θερμίδες ώστε να αναπτύξει αντίσταση στο κρύο γι’ αυτό καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για τη διατροφή του το χειμώνα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 Οικιακά δηλητήρια για το κατοικίδιο σας

Διάφορα υλικά που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, είναι τοξικά για τα κατοικίδια. Τα ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με αυτά είτε τις ώρες που απουσιάζετε από το σπίτι, αν δεν τα έχετε σωστά αποθηκευμένα, είτε όταν είστε παρόν αλλά δεν γνωρίζετε ότι είναι δηλητήρια για το ζώο σας. Μερικά από αυτά αναφέρονται πιο κάτω. Αντιψυκτικά:  Περιέχουν μια ουσία, η οποία είναι τοξική για τα ζώα. Ωστόσο έχει γλυκιά και ελκυστική γεύση οπότε τα κατοικίδια την καταναλώνουν με μεγάλη ευχαρίστηση. Τα συμπτώματα της τοξίκωσης είναι διάρροια, έμετος, αδυναμία, μείωση συντονισμού των κινήσεων και συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας όπως αυξημένη δείψα και ούρηση. Πιο συχνά δηλητηριάζονται ζώα που ζούν σε συνεργεία αυτοκινήτων, μηχανοστάσια κτλ. Ζιζανιοκτόνα:  Τα ζώα μπορεί να καταναλώσουν φυτά τα οποία έχουν προσφάτως  ψεκαστεί με ζιζανιοκτόνα. Επίσης μπορεί να πιούν νερό που έχει μολυνθεί από ζιζανιοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί εκεί κοντά ή να παίζουν μέσα σε χόρτα που έχουν προηγουμένως ψεκαστεί. Τα συμπτώματ

Λεϊσμανίαση σκύλου - Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι; Είναι ένα θανατηφόρο νόσημα που  προκαλείται από το παράσιτο Leishmania infantum. Εμφανίζεται συχνότερα στους σκύλους, αλλά έχει εντοπιστεί και σε άγρια σαρκοφάγα, γάτες, μηρυκαστικά, τρωκτικά και στον άνθρωπο (νόσος Καλα-αζαρ). Η νόσος ενδημεί κυρίως σε χώρες της Μεσογείου και της Ν.Αμερικής.  Πώς μεταδίδεται; Κατεξοχήν τρόπος μετάδοσης της Λεϊσμανίασης είναι το  τσίμπημα από συγκεκριμένο είδος σκνίπας  με την προϋπόθεση ότι είναι μολυσμένη από το παράσιτο.   Μετάγγιση αίματος  από σκύλο που έχει Λεϊσμανίαση προς ένα υγιή σκύλο, μπορεί επίσης να μεταδώσει το νόσημα. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης, φαίνεται να είναι η  μόλυνση των εμβρύων μέσω του πλακούντα  κατά την κυοφορία, σε κάποιες φυλές σκύλων που μελετήθηκαν πρόσφατα στην Βραζιλία.  Τι γίνεται όταν το παράσιτο εισέλθει στον οργανισμό ενός υγιή σκύλου; Υπάρχουν 3 περιπτώσεις: Α) Ο οργανισμός θα απομονώσει και θα εξουδετερώσει το παράσιτο με αποτέλεσμα ο σκύλος να μη νοσήσει(σπάνια). Β) Το παράσιτο να παραμείνει στον οργαν

Κουνάβι (Φέρετ) - Οδηγός φροντίδας

Το κουνάβι είναι ένα μικρό θηλαστικό που υπολογίζεται ότι εξημερώθηκε πριν τουλάχιστον 2500 χρόνια. Το φέρετ είναι έξυπνο και χαριτωμένο γι' αυτό έγινε γρήγορα ένα αγαπητό κατοικίδιο. Ωστόσο, κυρίως παλαιότερα, εκτρεφόταν για το κυνήγι κουνελιού. Ζυγίζει 0,5-2 κιλά (τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά). Τα ενήλικα έχουν μήκος περίπου 50 εκατοστά, εκ των οποίων 12-15 εκατοστά ουρά. Έχουν πυκνή γούνα και χρώμα καφέ, λευκό, μαύρο ή ανάμικτο. Σεξουαλικά ώριμο γίνεται σε ηλικία 6-7 μηνών και το θηλυκό μπορεί να κάνει 2-3 γέννες το χρόνο από 3-7 μικρά την κάθε φορά.  Τα κουνάβια είναι κοινωνικά ζώα και ζουν ευτυχισμένα σε ομάδες. Κοιμούνται τα 2/3 της μέρας (~16 ώρες) αλλά γίνονται πολύ δραστήρια τις ώρες που χαμηλώνει ο φωτισμός (αυγή και δειλινό). Όταν ένα φέρετ ενθουσιάζεται αρχίζει μια σειρά από χορευτικές φυγούρες για να προσκαλέσει σε παιχνίδι τα υπόλοιπα κουνάβια ή τον άνθρωπο. Το κουνάβι είναι ένα αρκετά "ομιλητικό" ζώο, αφού βγάζει κραυγές όταν χαίρ